Babysvømning i Odsherred Svømmeklub (alle hold svømmer i Vig)
- opstart på hold
Forberedelser hjemmefra
Det er ikke nødvendigt hjemmefra, at lave hverken flyde- eller dykkeøvelser inden den første gang i svømmehallen. Faktisk kan baby blive forskrækket over, at skulle dykke i et lille badekar og dermed risikeres det, at baby fremover reagerer negativt på at blive både badet og dykket. Anskaf badetøj til både baby og forælder, da alle som skal i vandet skal være iført badetøj. Babys badetøj skal indeholde et ’indlæg’ i badebuksedelen (også i badedragt), hvilket i det meste badetøj ses som et hvidt ekstra stykke net lignende stof. Er der ikke dette hvide stykke stof i badetøjet, skal barnet have en engangs-blebadebuks på indenunder badetøjet, men ikke en almindelig ble. Engangs-badebleen kan også bruges som badebuks uden yderligere badetøj. Odsherred Svømmeklub anbefaler ikke brug af den ene form for badebuks frem for den anden – det er op til forælderen selv, at finde den type de bedst kan lide. Badetøj og engangsbleer kan blandt andet købes i billetsalget i både Nykøbing og Vig Svømmehal, men kun i den offentlige åbningstid i dagtimerne.
Baby skal helst være mæt inden det skal i bassinet, da oplevelsen af sult så ikke mærkes og baby dermed føler sig mere veltilpas. Dog skal baby undgå at spist den sidste ½ time forinden det skal i vandet, da der er større risiko for, at baby gylper i vandet. Som hovedregel, skal det så vidt det er muligt undgås, at baby indtager mad lige før eller ved undervisning, men selvfølgelig kan der alligevel være behov for dette.
I svømmehallens omklædningsrum
Sørg for at have god tid til turen i svømmehallen. I omklædningsrummet er akustikken rungende i forhold til hvad baby er vant til og det kan opleves ubehageligt. Som forælder kan man hjælpe baby ved at være hurtig til at bade – dog uden at stresse – og give hyggelig stemning f.eks. med snak og velkendt sang. Find en plads til omklædning hvor der ikke er alt for mange mennesker omkring baby, da det er forvirrende og baby bruger meget energi på at kigge på alle de andre – energi som det gerne skulle bruge i vandet i stedet. Benyt meget gerne babyseng, puslemadrasser badekar og indsatser til badekar som er sat frem i omklædnings- og baderum. Forlad dog aldrig baby alene i badekar!
Både baby og forælder skal bades inden adgang til svømmebassinet. Dette er udelukkende af hygiejnemæssige årsager, og for at kunne holde klorniveauet i vandet så lavt som muligt. Jo mere snavs (sved, creme, make up, parfume, tyggegummi, etc.) der er i vandet, jo mere klor skal der til for at holde vandet rent. Det er babys luftveje der hele tiden befinder sig lige over vandoverfladen og dermed tættest på kloren. Dog er det ikke farligt at indånde luft med klor i svømmehallen. I øvrigt kan det påtegnes, at hvis en forælder møder op med tørt hår, så vil vedkommende, af livredder, blive bedt om at gå tilbage i omklædningsrummet og gøre håret vådt eller tage badehætte på.
Gå ud til bassinet i god tid, så der er omkring 10 minutters tid, til ophold ved bassinet inden undervisningens start. Herved når baby, at vænne sig til lydene, der er en svømmehal, og gøre sig klar til selv at skulle i vandet. Når baby opholder sig omkring bassinet bør det være svøbt i et tørt håndklæde, sådan at den ikke kommer til at fryse.
For ikke at forstyrre hold der er i vandet før jer, må I ikke gå i vandet før jeres holds starttidspunkt – træneren siger til jer, når I må komme i vandet. Hvis I er deltagende på det første hold, er det ikke tilladt – selvom bassinet er tomt – at gå i vandet før træner har givet lov. Endvidere må ingen opholde sig i bassinet hvis en livredder ikke er til stede.
Det kan ikke forventes, at baby kan være i vandet i ½ time, da det kan komme til at fryse, blive sultent og træt. Som forælder må man de første gange regne med, at skulle stå op før undervisningstiden er slut. Undervisningen er selvfølgelig tilr